Messuja on järjestetty Suomessa jo 100 vuotta.
Keväällä 2021 ulkomaisessa webinaarissa yksi tapahtuma-alan henkilö kiteytti asian hyvin: ”Messuja ei ole kehitetty 100 vuoteen! Ja nyt on sen aika.” Olen samaa ja eri mieltä. Osastojen suunnittelussa, rakenteissa, elämysten tuottamisessa ja osallistumisen syissä on edetty harppaus eteenpäin. Samalla on edelleen olemassa osastoja, joissa kokonaisuuden punainen lanka on ohut.
Siksi kannattaakin miettiä: miksi osallistumme, mikä on viestimme ja mitä haluamme saavuttaa?
Kun näihin kysymyksiin löytyy vastaus messukokonaisuudesta, näkyy panostus yritykselle vuosienkin päästä. Osastosi kävijä kokee asiantuntevuutta, edelläkävijyyttä, elämyksen, huomioimisen – muistaa ne vielä myöhemminkin ja kontaktoi yrityksesi.
Hybridimalli messuillekin
Virtuaalitoteutusten jälkeen seuraavan vaihteen messu-uudistukseen tuovat hybridit. Jos yrityksesi tärkeimmät asiakkaat eivät pääse paikan päälle, mahdollistetaan heille osallistuminen toisin.
Luodaan messuosasto, joka on samalla studio. Striimataan studio-osastolta kohderyhmälle hyödyllistä sisältöä mahdollisimman kompaktissa ja houkuttelevassa muodossa: osaston esittely kamera-ajolla, uutuustuotedemoja, juontaja haastattelemassa asiantuntijoita, vieraita sekä osastolla kävijöitä ja mahdollisuus one-to-one -keskusteluihin. Suurin osa sisällöstä voidaan tuottaa ennakkoon, mutta osa nautitaan suorana lähetyksenä messuilta. Tapahtumaa voi myös seurata paikan päällä, mikä tuo säpinää itse osastollekin.
Messut ja terveysturvallisuus
Erilaiset terveysturvalliset ratkaisut tulevat olemaan osastojen arkea. Isoimmissa osastoissa otetaan muun muassa kävijävirta huomioon: yksi kulkusuunta, yksi sisääntulo ja yksi ulosmeno. Vieraan polun varrelle luodaan erilaisia aktiviteettejä, lattiamerkintöjä ja mietitään tehokkaasti mm. tuotteiden esillepano ja henkilökunnan sijainti.
Materiaaleissa suositaan helposti pyyhittäviä pintoja, tarjottavat eivät ole itsepalveluna otettavissa ja give-awayt toteutetaan digitaalisessa muodossa. Messuosastot voivat olla myös seinättömiä saari-osastoja tai vastakohtaisesti täysin suljettuja. Väkijoukon hallinta on näissä molemmissa helppoa. Give-away voi olla myös elämys itse messuosastolla. Kestävä kehitys on tullut jäädäkseen, sillä viimeistään nyt printtimateriaalit jäävät pois.
Messut ovat taas myyntikanava
Messuille osallistuminen on tapahtuma: kokemus, elämys, kuluttajille vapaa-ajanviettoa ja ammattilaisille arvokasta tietoa omaan työhönsä. Ja korona-aika sai sen aikaan, että messujen merkitys on jälleen ymmärretty myös hyvänä myyntikanavana. Sosiaalinen media tulee valtaamaan vielä enemmän alaa, luoden yhteisöllisyyttä jo paljon ennen messutapahtumaa: nykyiset ja uudet asiakkaat kutsutaan keskusteluun, ja yritykselle syntyy henkilökohtaiset kasvot.
Kutsu, sitouta, kohtaa, viihdytä, seuraa ja opi
Kun mietit messunäkyvyyttänne, uskaltaudu hieman rikkomaan rajoja. Panosta ensikohtaamiseen ja visuaalisuuteen! Aloita keskustelu, markkinointi ja tiisaus ajoissa. Ja me autamme mielellämme tässä kaikessa – messuosaston tai -kokonaisuuden suunnittelussa sekä toteuttamisessa.
Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää: mirka.santanen@tapaus.fi