Yrityksemme kivijalka on erilaisten tapahtumien toteuttaminen. Kun siitä vinkkelistä katselee messuja ja messuosastoja – niin kotimaassa kuin suuressa maailmassa – huomaa monia hyviä käytäntöjä, joita voisi vielä vahvemmin viedä messutekemiseen. Yksi niistä on asiakkaan polku.
Mistä ne tuli, mihin ne meni?
Messuosasto tarjoaa yritykselle mahdollisuuden löytää uusia asiakkaita. Niin B2B- kuin kuluttajapuolenkin tapahtumatuotannoissa käytämme asiakkaan polun suunnitteluun todella paljon resursseja. Koko ketju tapahtuman markkinoinnista tai kutsuprosessista aina siihen hetkeen, kun asiakas palaa kotiin, on mietitty. Joskus mietitään siitäkin vielä pidemmälle.
Messuille ihmisten kutsumisen ja saapumisen hoitaa useimmiten messujärjestäjä, mutta ehkä kaikkea ei kannatakaan jättää heidän harteilleen. Tietävätkö tärkeimmät asiakkaasi ja muut olennaiset kohdeyleisösi varmasti, että olet saapumassa messuille? Voisiko tärkeiden vieraiden saapumisen omalle messuosastolle varmistaa etukäteen?
Koska osallistujalistat ovat useimmiten julkisia, huolellinen ennakkovalmistautuminen on paitsi mahdollista myös järkevää. Etenkin avainasiakkaiden huomioiminen ja heille viestiminen ennen messutapahtumaa aloittaa elämyksellisen polun jo paljon ennen kuin he saapuvat messuosastollesi.
Messut ovat enemmän kuin messuosasto
Kun asiakas on ensin huolellisella esityöllä saatu messuosaston kulmalle, on aika kuljettaa hänet osaston läpi huolellisesti mietityllä strategialla. Miten ja kuka hänet ottaa vastaan? Minkä polun toivomme hänen kulkevan osastolla? Mitä haluamme asiakkaan osastolla tekevän, näkevän tai kuulevan?
Mahdollisuuksia asiakkaan huomion varastamiseksi ja kiinnittämiseksi on nimittäin loputtomasti. Esimerkiksi Planmecalle rakensimme hammaslääketieteen messuille Kölniin messuosaston, jossa asiakkaat suljettiin hetkeksi verhoilla omaan audiovisuaaliseen tilaan seuraamaan uuden hoitokokonaisuuden demoa. Tällä oli monenlaisia vaikutuksia.
Yhtäältä asiakas sai hetken hengähdystauon messuhälinästä ja mahdollisuuden keskittyä. Planmeca sai puolestaan valittujen asiakkaiden 100 % keskittymisen juuri heidän palveluunsa vartin ajaksi, mikä ei ole mikään helppo tehtävä globaaleilla messuilla. Toisaalta messuosaston ulkopuolelle jääneiden uteliaisuus suljettujen verhojen takana tapahtuvaa kohtaan toimi imuna, joka sai heidät käymään peremmälle – varmasti jopa paremmin kuin jos demo olisi ollut avoin.
Mitä messuosaston jälkeen tapahtuu?
Monesti messupäivän jälkeen huokaistaan helpotuksesta ja riisutaan kengät, mutta asiakkaan polkuahan voi jatkaa messuosaston ja messuhallin ulkopuolellekin. Perinteisesti messuaikaan järjestetyt iltatilaisuudet ovat erilaisia lisäseminaareja, illallisia ja verkostoitumistilaisuuksia. Mutta näin hyvinvointiorientoituneena aikana avautuu ovia myös muunlaisille ideoille, kuten luonnolle ja liikunnalle. Etenkin kansainvälisillä messuilla vierailijat viettävät monta päivää uudessa kaupungissa, joka tarjoaa paljon uusia virikkeitä ja viitekehyksiä.
Toki myös materiaalien suhteen kannattaa miettiä, mitä asiakkaalle halutaan tarttuvan mukaan messuosastolta. Mitä hän vie kotiin – konkreettisesti ja ajatuksen tasolla? Asiakas on helpompi saada yrityksen sisältöjen pariin, jos kaikki nähty, kuultu ja jaettu ohjaa kohti oikeaa osoitetta.
Staattinen ständi vai rikas asiakkaan polku, mitä teille tehtäisiin?
27.11.2017 – Kirjoittaja: Hannu Huttunen