Tapahtumien CO₂-laskuri

Laskurin tarkoituksena on auttaa tapahtumien järjestäjiä tunnistamaan tapahtumien ilmastovaikutuksia ja tekemään oikeita valintoja. Laskuri on suuntaa-antava ja sen tarkoitus on herätellä huomioimaan ilmastovaikutukset tapahtumatuotannossa.

Jotta laskuri olisi selkeä ja helppokäyttöinen siitä on jätetty pois mm. tavaroiden logistiikka, materiaalivalinnat ja tekniikka. Näiden seikkojen ilmastovaikutuksiin voi vaikuttaa valinnoilla – minimoimalla matkoja & etäisyyksiä, materiaaleja ja energiankulutusta. Hyvä tunnelma ja ihmisten välinen kohtaaminen on päästötöntä.

Täytä alta kaikki tarvittavat kohdat, niin pääset näkemään kokonaistuloksen painamalla ”Laske”.

Valitse tapahtuman sijainti

1. Osallistujien logistiikan CO₂

Keitä tulee ja mistä?

Ensin arvioidaan kuinka monta ihmistä ja mistä tapahtumaan saavutaan. Valitse joko hlömäärä tai %.

Osallistujamäärä
% hlö määrä
joista saapuu päästöttömästi
joista saapuu julkisella kuljetuksella
joista saapuu toiselta paikkakunnalta bussilla
joista saapuu toiselta paikkakunnalta junalla
joista saapuu autolla
joista saapuu laivalla
joista saapuu lentäen alle 462 km
joista saapuu lentäen 463-3 700 km
joista saapuu lentäen yli 3 700 km
joista saapuu lentäen yli 3 700 km business luokassa
Ja tekevät keskimääärin X kilometrin mittaisen edestakaisen matkan per henkilö joista muodostuu seuraavat päästöt
saapuu päästöttömästi
saapuu paikkakunnan julkisilla kulkuvälineillä
saapuu toiselta paikkakunnalta bussilla
saapuu toiselta paikkakunnalta junalla
saapuu autolla
saapuu laivalla
saapuu lentäen alle 463 km
saapuu lentäen 463-3 700 km
saapuu lentäen yli 3 700 km
saapuu lentäen yli 3 700 km business luokassa
Yhteensä CO₂e kg Yhteensä CO₂e kg

2. Tilan käytön energiakulutuksen CO₂

Merkkaa tilan koko m2
Ja käyttöaika tuntia
Yhteensä CO₂e kg

3. Yöpymisen CO₂

USA:n ja Euroopan tiedossa olevien maiden hotelliöiden kuormituksen keskiarvo
Yhteensä henkilöä
yöpyy yötä per henkilö
Yhteensä CO₂e kg

4. Tarjoiluiden CO₂

Kirjaa montako ateriaa osallistujat nauttivat tapahtumassa:

Ateriaa per henkilö
% määrä
joista % on täysin vegaanista
joista % on kasvisruokaa sisältäen maitotuotteita
joista % sisältää kalaa, kanaa tai porsasta
joista % sisältää nautaa
joista % sisältää lammasta
joista % sisältää riistaa
joista % sisältää poroa
Yhteensä CO₂e kg
Osallistujat nauttivat tapahtumassa
suolaista lihaa sisältävää välipalaa per henkilö
suolaista tai makeaa kasvisvälipalaa per henkilö
kuppia kahvia per henkilö
kuppia teetä per henkilö
0,33l tuoppia olutta per henkilö
12cl lasia viiniä per henkilö
drinkkiä per henkilö. Laskelman perustana käytetty giniä.
Yhteensä CO₂e kg

5. Jätteiden CO₂ Avaa

Tapahtumasta muodostuu seuraavia jätejakeita kiloina:

kg biojätettä
kg energiajätettä
kg pahvia ja kartonkia
kg paperia
kg lasia
kg metallia
kg sekajätettä polttoon
kg muovia
kg rakennusjätettä
Yhteensä CO₂e kg

Tulokset

Kohtaamisen ilmastovaikutus

Vertailukohde: Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO₂e vuodessa.

Tulokset
Yhteensä CO₂e kg
Yhteensä CO₂e t
CO₂e per kävijä
Kompensoinnin hinta €

Laskuri antaa viisinkertaisen päästökompensaatioarvion, perustuen Tricoronan toimintaan.

Lähteet Avaa

Kulkeminen

Tilat ja majoitus

Ruokailu

  • % on täysin vegaanista
    – Päästökerroin: 800 CO2ekv (g/annos)
    – Lähde: Helsingin yliopiston hiilijalanjälkilaskuri järjestöille: Saarinen ym. 2011
  • % on kasvisruokaa sisältäen maitotuotteita
    – Päästökerroin: 1005 CO2ekv (g/annos)
    – Lähde: Helsingin yliopiston hiilijalanjälkilaskuri järjestöille: Saarinen ym. 2011
  • % sisältää kalaa, kanaa tai porsasta
    – Päästökerroin: 1741 CO2ekv (g/annos)
    – Keskiarvo kala, kana ja porsas annoksista.
    – Lähde: Helsingin yliopiston hiilijalanjälkilaskuri järjestöille: Saarinen ym. 2011
  • % sisältää nautaa
    – Päästökerroin: 3467 CO2ekv (g/annos)
    – Lähde: Helsingin yliopiston hiilijalanjälkilaskuri järjestöille: Saarinen ym. 2011
  • % sisältää lammasta
    – Päästökerroin: 7840 CO2ekv (g/annos)
    – Lähde: Open CO2: EWG (Environmental Working Group), Meat Eater’s Guide to Climate Change + Healt
  • % sisältää riistaa
    – Päästökerroin: 22,2 CO2ekv (g/annos)
    – Lähde: Luke: Hartikainen ja Pulkkinen 2016: Summary of the chosen methodologies and practices to produce GHGE-estimates for an average European diet
  • % sisältää poroa
    – Päästökerroin: 14 CO2ekv (g/annos)
    – Lähde: Hietala, Kurppa ja Silvenius: Environmental impacts of reindeer meat – LCA analysis of Finnish production. 2015. Saatavilla: https://www.researchgate.net/publication/295800811_Environmental_impacts_of_reindeer_meat_-_LCA_analysis_of_Finnish_production

Osallistujat nauttivat tapahtumassa:

  • suolaista lihaa sisältävää välipalaa per henkilö
    – Päästökerroin: 217 CO2ekv (g/annos) Käytetty oletuksena kinkkusämpylää.
    – Lähde: Helsingin yliopiston hiilijalanjälkilaskuri järjestöille mukaan: Hartikainen & Pulkkinen 2017
  • suolaista tai makeaa kasvisvälipalaa per henkilö
    – Päästökerroin: 146,4 CO2ekv (g/annos) Käytetty oletuksena kasvissämpylän ja leivonnaisen kerkiarvoa.
    – Lähde: Helsingin yliopiston hiilijalanjälkilaskuri järjestöille mukaan: Hartikainen & Pulkkinen 2017

Juomat

  • kuppia kahvia per henkilö
    – Päästökerroin: 600,00 CO2ekv (g/annos)
    – Lähde: Helsingin yliopiston hiilijalanjälkilaskuri järjestöille: Hartikainen & Pulkkinen 2016
  • kuppia teetä pr henkilö
    – Päästökerroin: 300,00 CO2ekv (g/annos)
    – Lähde: Helsingin yliopiston hiilijalanjälkilaskuri järjestöille: Hartikainen & Pulkkinen 2016
  • 0,33l tuoppia olutta per henkilö
    – Päästökerroin: 0,54 kg/l
    – Lähde: Open CO2: Panimoliitto 2018
  • 12cl lasia viiniä
    – Päästökerroin: 1,28 kg/per 0,75l litran viinipullo
    – Lähde: Open CO2: Sestra
  • drinkkiä. Laskelman perustana käytetty giniä.
    – Päästökerroin: 0,07 kg/40cl giniä
    – Lähde: Open CO2: Diageo

Jätteet

  • kg biojätettä
    – Päästökerroin: 69,00 gCO2 eq/kg
    – Lähde: WWF ilmastolaskuri: SUOMI/FINLAND: Henna Teerihalme. 2018. HSY. Henkilökohtainen tiedonanto.
  • kg energiajätettä
    – Päästökerroin: 410,00 gCO2 eq/kg
    – Lähde: WWF ilmastolaskuri: SUOMI/FINLAND: Henna Teerihalme. 2018. HSY. Henkilökohtainen tiedonanto.
  • kg pahvia ja kartonkia
    – Päästökerroin: 60,00 gCO2 eq/kg
    – Lähde: WWF ilmastolaskuri: SUOMI/FINLAND: Henna Teerihalme. 2018. HSY. Henkilökohtainen tiedonanto.
  • kg paperia
    – Päästökerroin: 1050,00 gCO2 eq/kg
    – Lähde: WWF ilmastolaskuri: SUOMI/FINLAND: Henna Teerihalme. 2018. HSY. Henkilökohtainen tiedonanto.
  • kg lasia
    – Päästökerroin: 570,00 gCO2 eq/kg
    – Lähde: WWF ilmastolaskuri: SUOMI/FINLAND: Henna Teerihalme. 2018. HSY. Henkilökohtainen tiedonanto.
  • kg metallia
    – Päästökerroin: 130,00 gCO2 eq/kg
    – Lähde: WWF ilmastolaskuri: SUOMI/FINLAND: Henna Teerihalme. 2018. HSY. Henkilökohtainen tiedonanto.
  • kg sekajätettä polttoon
    – Päästökerroin: 410,00 gCO2 eq/kg
    – Lähde: WWF ilmastolaskuri: SUOMI/FINLAND: Henna Teerihalme. 2018. HSY. Henkilökohtainen tiedonanto.
  • kg muovia
    – Päästökerroin: 70,00 gCO2 eq/kg
    – Lähde: WWF ilmastolaskuri: SUOMI/FINLAND: Henna Teerihalme. 2018. HSY. Henkilökohtainen tiedonanto.
  • kg rakennusjätettä
    – Päästökerroin: 100,00 gCO2 eq/kg
    – Lähde: HSY
Copyright © 2023 TAPAUS