Kaipaatko konkretiaa messujen vastuullisuuteen?

Vastuullisuus on yksi strategisista kulmakivistämme ja kehitämme jatkuvasti uusia tapoja tehdä yhä vastuullisempia tapahtumia. Konkreettisena työkaluna käytämme toteuttamiemme messuosastojen uusiokäyttöastetta mittaavaa Reuse rate -työkalua.

Reuse rate:n myötä pystymme laskemaan jokaiselle messuosastolle todennettavissa olevan uusiokäyttöasteen, jonka ilmoitamme prosenttilukuna 0-100.

Messuosaston suunnitteluprosessin alussa uusiokäyttöasteelle asetetaan tavoiteprosentti, joka omalta osaltaan vaikuttaa osaston suunnitteluun. Tavoiteprosenttia seurataan projektin aikana ja toteutunut prosentti lasketaan tapahtuman jälkeen. Uusiokäytöstä kertova Reuse rate -tunnus on osa kokonaisuutta, jonka avulla millä tahansa toteuttamallamme osastolla voidaan viestiä vastuullisuuden puolesta. Se, mitä ei voida käyttää uudestaan, luonnollisesti lajitellaan ja kierrätetään.

Reuse rate 95 %: Airbus Critical Communications World 2023, Helsinki Messukeskus

Kuten meille, Airbusille vastuullisuus on tärkeää. Ja koska Airbus osallistuu useaan messuun, on konkreettiset vastuullisuuden keinot nimenomaan messutekemisessä tervetulleita. 

Suunnittelimme yhdessä Airbusin kanssa Messukeskuksessa järjestetyn Critical Communications World 2023 osaston, jolla jo lähtökohtaisesti tavoiteltiin korkeaa Reuse ratea. 

Ammattitaitoisella ja tavoitteeseen tähtäävällä suunnittelulla onnistuimme toteuttamaan sekä käytännöllisen ja korkealaatuisen osaston mutta myös saavuttamaan huiman 95% Reuse raten.

Uusiokäyttöaste muodostuu seuraavista tekijöistä: vuokrattavat materiaalit, rakennuttajan uudelleen käyttämät materiaalit, asiakkaan uudelleenkäyttämät elementit sekä lajittelu ja kierrätys.

Reuse rate 95% saavutettiin näin:

 • LED videoseinä, Reuse rate 100%
  Tähän tarkoitukseen suunnitellut videosisällöt heräsivät henkiin 88 m2 kokoisella videoseinällä, jonka osat kiinnitettiin beMatrix rakenteeseen.
 • Tuote-esittelypisteet, Reuse rate 100%
  Tuote-esittelypisteitä on käytetty aiemmissa Airbusin tapahtumissa ja tullaan käyttämään jatkossakin.
 • Osastorakenteet, Reuse rate 98%
  BeMatrix rakenne on modulaarinen ja monikäyttöinen. Tapahtuman jälkeen vain muutama osa päätyy kierrätykseen, mikään ei kuitenkaan päädy kaatopaikalle.
 • Kaapistot ja kalusteet, Reuse rate 95%
  Kaikki kalusteet on vuokrattuja ja kaapistoja tullaan jatkokäyttämään tulevissa tapahtumissa. 
 • Lattiamateriaalit, Reuse rate 86%
  Rewind matot on tehty täysin kierrätetystä materiaalista. Suurin osa matoista uudelleenkäytetään pakkaus- ja suojamateriaalina. Kaikki käytettävissä oleva lattia puhdistetaan, korjataan tarvittaessa ja säilytetään jatkokäyttöä varten.

Lisää Reuse rate:sta löydät täältä.

 

Suunnitellaanko seuraava messukokonaisuus yhdessä?

Hannu Huttunen, Business Development Director
hannu.huttunen@tapaus.fi

Copyright © 2023 TAPAUS