Budjetilla on rajat, mutta luovuudella ei

Miten suunnitellaan huomiota herättävä ja myyntiä tukeva messuosasto? Miten tapahtumatilasta tehdään ikimuistoinen ja elämyksellinen? Vaatiiko se a) ison budjetin vai b) luovaa hulluutta? Jos Tapauksen suunnittelijoilta kysyy, niin b) tulee ensin.

Ideat ja konseptit saavat muodon

Kun Tapauksen suunnittelutiimi saa käsiinsä asiakasbriiffin, on edessä usein tabula rasa eli tyhjä taulu. Briiffissä kuvaillaan millaista tunnelmaa ja kokemusta tavoitellaan. Tässä kohtaa budjetti on yleensä myös tiedossa, mutta laskukoneiden sijaan Tapauksella päästetään luovuus irti.

”Budjetti on usein asia, joka tuhoaa monta hienoa ja uskaliasta ideaa. Tapauksella filosofia on hieman erilainen. Ensin päästetään luovuus valloilleen ja sitten mietitään, miten konsepti toteutetaan budjetin rajoissa,” kertoo Tapauksen suunnittelija Petri Rantonen.

Tapauksen suunnittelijat Petri Rantonen ja Tuomas Westerlund antavat adjektiiveille ja abstrakteille ideoille muodon.

”Tavat toteuttaa hienoja juttuja asiakkaan budjetin sisällä löytyvät aina. Tämä onkin usein se luovin operaatio eli miten pystytään toteuttamaan makeimmat ideat asiakkaan antamien rajojen sisällä”, Tuomas toteaa.

Kohtaamiset ovat edelleen markkinoinnin keinoista kokonaisvaltaisin – mikään muu markkinoinnin muoto ei puhuttele yhtäaikaisesti kaikkia viittä aistia. Toimiva ja hyvin suunniteltu tila ei kuitenkaan perustu pelkkään aistien hemmotteluun.

”Tilasuunnittelijana mietin aina tilan toimivuutta – miten ihmiset liikkuvat tilassa, miten kävijät ovat vuorovaikutuksessa tilan kanssa? Tilan pitää olla hienon näköinen, mutta sen pitää myös mahdollistaa se mitä on luvattu”, Tuomas toteaa.

”Oma taustani on teollisen muotoilun puolella. Tietyissä asioissa tilasuunnittelu on hyvinkin lähellä teollisen muotoilun lähtökohtia. Kaiken pitää palvella yhtä ja samaa tarkoitusta. Sekä tuotteen että tilan tulee olla tarkoituksenmukainen”, Petri sanoo.

Ei mitään temppuja vaan selkeitä linjoja ja yksi viesti

Yksi tilasuunnittelun perisynneistä on tilan täyteen ahtaaminen. Kaikki mahdolliset grafiikat ja viestit yritetään saada näkyville.

”Jos ajatellaan esimerkiksi messuosastoa, se ei lähtökohtaisesti vaadi kuin selkeät linjat ja yhden tärkeän viestin”, Tuomas kertoo.

Jos osasto tai tila on liian sekava tai brändiviesti ei ole selkeä, on vaikea saada messukävijää pysähtymään. Hyvin suunnitellun tilan taustalla on aina vahva brändituntemus.

”Pitää muistaa, että messuosasto tai tapahtuma aina on osa suurempaa kokonaisuutta. Tärkeintä on löytää oikeat asiat, jotka tukevat tuota kokonaisuutta”, Petri toteaa.

Toisinaan yritykset hakevat erottautumista yksittäisillä kikoilla, tai sitten neliöt ahdetaan täyteen tavaraa. Toimiva tila ei vaadi sirkustemppuja.

”Usein perinteiset jutut toimii parhaiten. Tai, niiden pitää ainakin olla kunnossa. Jokaisen yksityiskohdan pitää tuoda jotain lisäarvoa ja sen pitää liittyä konkreettisesti kokonaisuuteen”, Tuomas sanoo.

Jos yritys on ensimmäistä kertaa suuntaamassa kansainvälisille messuille, mukaan ei kannata raahata koko katalogia.

”Kansainvälisillä messuilla kannattaa esimerkiksi keskittyä yhteen tuotteeseen, valita tietty nuolenkärki, johon pistetään kaikki paukut. Kun keskittyy yhteen, pieneen osa-alueeseen ja tekee uskottavan näköisen kokonaisuuden, pääsee jo pitkälle”, Petri toteaa.

Unelmien tila

Yritykset eivät haluaa enää rakentaa pelkkiä spektaakkeleita. Wow-efektien lisäksi yritykset panostavat asiakaskokemukseen.

”Unelmakeissi meille on sellainen, missä koko asiakaspolku on hallittu, lähtien ensimmäisestä sähköpostikutsusta viimeiseen kiitos-viestiin, ja kaikkeen mitä siinä välissä tapahtuu”, Tuomas toteaa.

”Kokonaisuuksien hallinta pätee myös meidän omaan tekemiseen. Tapauksen vahvuus on ehdottomasti kokonaisvaltainen palvelukokemus. Asiakas on täällä hyvissä käsissä, ihan ensimmäisestä palaverista loppuun asti”, Petri jatkaa.

Messuihin ja tapahtumiin liittyy vääjäämättä tilan hetkellisyys. Tilaisuuden jälkeen tila puretaan eikä äsken tapahtuneesta jää mitään jälkiä. Kokonaisvaltaisten brändi- ja tilakokemusten lisäksi sekä Tuomas että Petri haaveilevat kummatkin jonkin pysyvän tilan toteuttamisesta.

”Olisi kiva päästä suunnittelemaan jokin pysyvä ja konkreettinen asia, sellainen mikä pysyy pystyssä vuosikausia”, Tuomas toteaa ja Petri komppaa.

Copyright © 2023 TAPAUS